Składniki:
- opakowanie Paluszków - surimi 250g PESCA NORD
- garść listków rukoli
- pęczek rzodkiewki - 2 pomarańczowe papryki
- mały słoiczek zielonych oliwek
- opakowanie sera bałkańskiego (feta, lub inny twardy (!)
- pudełko 500g pomidorków koktajlowych/daktylowych
- twardy ser typu cheddar, parmezan lub gruyere
- duży, świeży ogórek
Sposób przygotowania:
Składniki formujemy w odpowiednich rozmiarów kostkę lub płatki. Dobierając składniki do jednej kompozycji pamiętajmy, by jeden z nich wyraźnie dominował nad resztą, a reszta uprzejmie mu na taką dominację pozwalała, nie budując niezdrowej konkurencji. Do tak skomponowanych koreczków warto sporządzić dipy, lub podać gotowe sosy. Do surimi z ogórkiem i rzodkiewką polecamy dip orientalny, na bazie sosu sojowego, z kolei pomidorki koktajlowe z rukolą i kosteczką sera bałkańskiego dobrze wypadną skąpane w dobrej jakości oliwie z odrobiną czosnku, zaś parmezanowi z oliwką i świeżą papryką dobrze zrobi towarzystwo lekkiego dipu na bazie jogurtu naturalnego z koperkiem. Nie są to absolutnie żadne twarde wytyczne, z sosami można dowolnie eksperymentować.
Smacznego !
(przepis pochodzi z naszego bloga)