cofnij do listy przepisów

Pomidorowa toskańska z panierowanymi kalmarami

Składniki:

- olej do smażenia (ok. 1/2 litra)
Składniki na zupę:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- kilka pomidorów suszonych z oliwy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy:

W odpowiedniej wielkości garnku łączymy wszystkie składniki zupy i blendujemy na jednolitą masę (pozostawiamy po listku bazylii do dekoracji) dodajemy pół szklanki wody i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Zupa powinna mieć konsystencję kremu, więc redukujemy ewentualny nadmiar wody.

Smażenie kalmarów:

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, a gdy upewnimy się, że jest dostatecznie gorący - wrzucamy zamrożone krążki kalmarów. Smażymy zgodnie z opisem na opakowaniu, po usmażeniu odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym. Delikatnie solimy.

Podajemy razem, na ciepło.

(przepis pochodzi z naszego bloga)