cofnij do listy przepisów

Koktajl z krewetek

Składniki:

dla dwóch osób:

- 1 op. Krewetek mrożonych got. 175g Pescanova
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 avocado
- 1 cytryna
- rukola lub inne sałaty

Sos:
- 150ml majonezu (domowego lub kupnego)
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka brandy
- kilka kropli sosu tabasco

 

Sposób przygotowania:

W pierwszj kolejności rzygotowujemy sos; majonez łączymy z keczupem, brandy, sokiem z cytryny i Tabasco. Mieszamy energicznie, aż uzyskamy aksamitna konsystencję. Gotowy sos wstawiamy do lodówki.

Następnie, na dnie wysokiej szklanki układamy zieleninę: porwaną sałatę i rukolę. Kolejną warstwę stanowi grejpfrut, obrany z białych błon i podzielony na cząstki. Pokrojone avocado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie straciło koloru i układamy jako kolejną warstwę. Na wierzch układamy kilka krewetek, całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Zwieńczeniem dzieła jest udekorowanie brzegów naczynia krewetkami.

(przepis pochodzi z naszego bloga)