cofnij do listy przepisów

Kotleciki z surimi

Składniki:

dla 3 osób:
- 1 op. Paluszków - surimi 250g Pescanova
- 2 duże jaja lub 3 mniejsze
- szklanka otrębów pszennych lub owsianych
- pęczek szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta soli
- olej  
jako dodatek:
- kilka ziemniaków
- łyżka masła
- koper
- pomidorki koktajlowe lub daktylowe
- kiełki rzodkiewki lub lucerny

Sposób przygotowania:

Paluszki rozmrażamy, a następnie władamy do płytkiej miski (najłatwiej mieszać dłonią). Rozdrabniamy surimi na włókna palcami. Wbijamy jajka, wsypujemy połowę otrębów, solimy, pieprzymy. Siekamy zieleninę dość drobno i wrzucamy do farszu. 
Wszystko dobrze mieszamy, a następnie formujemy owalne lub kuliste pulpety, obtaczamy w pozostałej części otrębów. Rozgrzewamy olej i smażymy nasze kotleciki przez kilka minut na niedużym ogniu.
Równolegle gotujemy ziemniaki, siekamy koperek, myjemy pomidorki.

Ziemniaki podajemy z odbobiną roztapiającego się masła i oprószone koprem, a pomidorki w dowolnej opcji. Kotleciki surimi smakują wybornie same w sobie, ale w takim towarzystwie stanowią naprawdę doskonałe danie.

 (przepis pochodzi z naszego bloga)