cofnij do listy przepisów

Surimi z boczniakami i makaronem ryżowym

Składniki:

- 1 opakowanie Paluszków - surimi 250g Pescanova
- mały por albo pół dużego
- 20 dkg boczniaków
- sos sojowo-grzybowy
- makaron ryżowy
- odrobina soli
- sok z połowy limonki

Sposób przygotowania:

Surimi rozmrażamy odpowiednio wcześniej. Grzyby i pora myjemy dokładnie i siekamy wedle uznania – boczniaki mogą mieć postać wąskich pasków, a pory np. półksiężyców. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone składniki. Solimy delikatnie. 

Rozmrożone uprzednio surimi siekamy na centymetrowe kawałki i dorzucamy na patelnię gdy uznamy, że grzyby i por są dostatecznie podsmażone (trwa to kilka minut). Dodajemy łyżeczkę sosu sojowo-grzybowego i wciskamy sok z limonki.
W międzyczasie gotujemy wodę, zalewamy makaron ryżowy i odstawić na minutę, by zmiękł. Następnie odsączamy go i dorzucamy do farszu dochodzącego na patelni.
Nakładamy do miseczek i jemy pałeczkami (albo po prostu tak, jak nam wygodnie :)).

(przepis pochodzi z naszego bloga)