cofnij do listy przepisów

Krewetki ze smażonym ryżem basmati

Składniki:
- opakowanie krewetek niegotowanych American Tiger 350g od Pescanova            

- torebka ryżu basmati
- pół opakowania mrożonego groszku zielonego 
- 3 małe papryki lub połówki sporych papryk (zielona, czerwona i żółta)
- dymka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka startego świeżego imbiru
- mała papryczka chili
- garść posiekanej kolendry
- garść białego sezamu
- olej sezamowy
- sos sojowy


Zaczynamy od tego, że wrzucamy torebkę ryżu basmati i gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu (zwykle jest to 12 minut). Rozmrożone krewetki, płuczemy i odkładamy na bok. 
Kroimy papryki w większą kostkę, siekamy dymkę, papryczkę chili oraz czosnek. W woku rozgrzewamy około 2 łyżek oleju sezamowego. Gdy jest gorący wrzucamy jednocześnie czosnek, chili, dymkę i paprykę. Cały czas energicznie mieszamy. Za chwilę dorzucamy mrożony groszek (rozmrozi się w trakcie smażenia). Smażymy całość kilka minut, a następnie przekładamy do miski. W pustym woku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i wrzucamy krewetki. Gdy staną się różowe (2 minuty) dorzucamy do nich usmażone uprzednio warzywa, odcedzony ryż i mieszamy całość. Dodajemy posiekanej kolendry, sosu sojowego (do smaku) i uprażonego na pustej patelni sezamu. 

SMACZNEGO !


(przepis pochodzi z naszego bloga)